fbpx
Ensivaikutelma asunnon ostossa

Mistä syntyy ensivaikutelma asunnon ostossa? Se tunne, kun astuu uuteen asuntoon ja tietää tulleensa kotiin. Miksi joku asunto tuntuu ensi hetkestä lähtien kodilta ja toinen taas täysin vieraalta? Tunne perustuu pitkälti asunnon ostajan saamaan ensivaikutelmaan, jonka muodostuminen alkaa jo siitä hetkestä, kun hän kaartaa autollaan uuden asunnon pihaan. Suuri osa asunnoista ostetaan tunteella, mutta mistä syntyy ensivaikutelma asunnon ostossa ja voiko siihen luottaa?

Mistä syntyy ensivaikutelma asunnon ostossa?

Ensivaikutelma asunnon ostossa syntyy pääasiassa kävijän ensimmäisistä havainnoista ja mielikuvista, kun hän saapuu katsomaan uutta asuntoa. Kävijä kuvittelee itsensä ja mahdollisen perheensä asumaan kyseisessä asunnossa. Hän miettii voisiko olla siellä onnellinen ja miltä hänen huonekalunsa näyttäisivät asunnossa. Ensivaikutelmaan vaikuttaa paljon kodin tunnelma. Ilmapiiri, jonka voi aistia, vaikka sitä ei pysty selittämään. Tunnelma on aina subjektiivinen kokemus, jonka jokainen kokee hiukan eri tavalla. Jollekin tunnelma syntyy tutusta tuoksusta, toiselle taas siitä miltä asunto näyttää tai miten valo siivilöityy ikkunoista. Kolmas taas aistii tunnelman koko kehollaan. Kodin henki syntyy monesta tekijästä.

Mikä vaikuttaa ensivaikutelmaan asunnon ostossa?

Ympäristön ja kodin yleinen siisteys vaikuttaa paljon ensivaikutelmaan asunnon ostossa. Asunnon pihapiiri, ulko-ovi ja eteinen synnyttää kävijässä ensimmäisen tunnehavainnon paikasta. Siisti koti, jossa pölyt on pyyhitty pinnoilta ja lattiat kiiltävät puhtauttaan vakuuttaa kävijän siitä, että kodista on pidetty hyvää huolta. Kylpyhuoneen ja keittiön siisteys sekä ulkopinnoilta että kaappien sisältä ovat omiaan vahvistamaan hyvää ensivaikutelmaa. Kodin valaistuksella ja huoneratkaisuilla on suuri vaikutus kodin tunnelmaan. Koska moni haaveilee avarasta ja valoisasta asunnosta, on tärkeää, että huoneet ovat riittävän suuria ja että ikkunoista tulvii sisään tarpeeksi valoa. Pimeää ja ahtaan oloista asuntoa tuskin kukaan haluaisi kutsua kodikseen. Myös tuoksu luo asuntoon oman ilmapiirinsä. Jokaisessa asunnossa on oma ominaistuoksunsa ja mikäli tuoksu tuntuu kävijästä tutulta ja kotoiselta, vahvistaa se tunnetta siitä, että on löytänyt oman kotinsa. Asunnon tuuletukseen onkin syytä kiinnittää huomiota, koska tunkkainen ja tuulettamaton asunto harvoin herättää kenessäkään positiivisia mielikuvia. Myös huonekalujen tyylillä ja määrällä sekä sijoittelulla on suuri vaikutus kävijän tunnekokemukseen. Siksi myytävän kohteen kalustukseen on syytä kiinnittää huomiota ja käyttää tarvittaessa apuna sisustussuunnittelijan suunnittelemaa myyntikalustusta.

Ensivaikutelma asunnon ostossa 2

Voiko ensivaikutelmaan luottaa asunnon ostossa?

Voiko ensivaikutelmaan sitten luottaa asunnon ostossa? Kuten ihmisten tapaamisessa, myös asuntojen kohdalla ensivaikutelma harvoin pettää. Ihmisen vaisto kertoo paljon ja siksi omia tuntemuksiaan ja mielikuviaan kannattaa kuunnella. Kuitenkin järjen ääni kannattaa myös pitää mielessä ja miettiä asuntoon liittyviä käytännön asioita. On tärkeää, että kodin tilat ovat omiin ja perheen tarpeeseen sopivat ja että tiedostaa kodin kunnossapitoon tarvittavan työmäärän. Myös mahdolliset tulevat remontit ja niihin tarvittava rahoitus on syytä pohtia tarkoin etukäteen. Mikäli kokonaisuus ei ole toimiva, kannattaa yleensä mennä järki edellä ja jättää tunteet taka-alalle, vaikka ihastuisikin kodin tilaan, tunnelmaan ja tuoksuihin. Mutta kun jossain asunnossa kaikki palaset tuntuvat loksahtavan paikoilleen, on ihanaa vain sulkea silmänsä ja huokaista: “olen tullut kotiin”.

Ensivaikutelman lisäksi kiinteistönvälittäjä pystyy antamaan sinulle paljon hyödyllistä käytännön tietoa asunoon kunnosta, tulevista remonteista, palvelujen läheisyydestä jne. Ota yhteyttä välittäjiimme, mikäli harkitset asunnon ostoa.

Lue myös artikkelimme: