fbpx
Asunnon arviokäynti - välittäjä arviokäynnillä pariskunnan luona.

Useimmat kiinteistönvälitysliikkeet tarjoavat asiakkailleen ilmaista asunnon arviokäyntiä. Mutta mitä asunnon arviokäynti käytännössä tarkoittaa ja tuleeko siihen valmistautua?

Mitä tarkoittaa asunnon arviokäynti?

Asunnon arviokäynnillä kiinteistönvälittäjä tulee käymään asiakkaan asunnolla ja tekemään asunnosta hinta-arvion. Ennen arviokäyntiä välittäjä tutustuu ennakkoon asuntoon ja tekee mm. asunnon koon, sijainnin ja asunnon lähellä olevien palvelujen perusteella alustavan hinta-arvion asunnosta. Välittäjä perehtyy myös samalla alueella toteutuneiden asuntokauppojen myyntihintoihin saadakseen paremman kuvan alueen hintatasosta. Arviokäynti alkaa tavallisesti sillä, että kiinteistönvälittäjä tekee kierroksen asunnossa ja mahdollisesti myös tontilla. Arviokäynnin aikana välittäjä katsoo huolellisesti läpi kaikki myyntihintaan vaikuttavat tekijät ja antaa niiden perusteella arvionsa asunnon lopullisesta pyyntihinnasta.

Mikä vaikuttaa asunnon myyntihintaan?

Asunnon sijainnin, koon ja lähialueen palveluiden lisäksi asunnon myyntihintaan vaikuttaa moni muukin asia. Arviokäynnillä kiinteistönvälittäjä selvittää kiinteistössä tai asunnossa tehdyt remontit, tulevat remonttitarpeet sekä asunnon iän. Omakotitalon ollessa kyseessä myyntihintaan vaikuttavat myös tontin koko ja muoto sekä sijaitseeko kiinteistö omalla vai vuokratontilla. Usein myös asunnon ikkunoista avautuvat näkymät vaikuttavat myyntihintaan, sillä niillä on suuri vaikutus asunnon viihtyisyyteen ja ostajien saamaan ensivaikutelmaan.

Arviokäynnillä kiinteistönvälittäjä antaa myyjälle hyödyllisiä vinkkejä siitä, mitä toimenpiteitä asunnossa kannattaa tehdä ennen myynnin aloittamista, mitkä ovat asunnon myyntivaltit ja miten ne tuodaan esiin parhaalla mahdollisella tavalla. Tarvittaessa välittäjä saattaa ehdottaa myös myyntistailausta tai kuntokartoituksen teettämistä. Välittäjä pystyy antamaan myyjälle myös hyödyllisiä neuvoja liittyen asuntokauppojen verotukseen.

Asunnon arviokäynti - olohuone.

Miten asunnon arviokäyntiin pitäisi valmistautua?

Kynnys kutsua kiinteistönvälittäjä arviokäynnille saattaa joskus tuntua korkealta ja asunnon myyjää mietityttää miten arviokäyntiin tulee valmistautua. Vastaus kuuluu: ei mitenkään. Ennen arviokäyntiä asunnolla ei ole esimerkiksi tarpeen tehdä suursiivousta. Vaikka siisti asunto korostaa sen parhaita puolia paremmin kuin sotkuinen, ovat kiinteistönvälittäjämme kuitenkin alan ammattilaisia ja osaavat löytää asunnon myyntivaltit, vaikka leluja lojuisikin lattialla ja nurkissa pyörisi muutama villakoira.

Välittäjää varten ei myöskään tarvitse hankkia valmiiksi asuntoon liittyviä asiakirjoja. Mikäli välittäjän kanssa solmitaan myyntitoimeksiantosopimus, välittäjä huolehtii kaikkien asunnon myyntiin liittyvien asiakirjojen hankinnasta. Myyntiä varten tarvittavia asiakirjoja ovat esimerkiksi isännöitsijätodistus, kiinteistöjen rakennuspiirustukset, yhtiökokousten uusimmat pöytäkirjat, remonttisuunnitelmat, energiatodistus sekä yhtiöjärjestys. Jos kyseessä on vanha rakennus tai sen kunnossa on jotakin, joka mietityttää myyjää, kiinteistönvälittäjä saattaa suositella kuntotarkastuksen teettämistä asunolla. Kokenut kiinteistönvälittäjä osaa arvioida milloin kuntotarkastuksen tekeminen on perusteltua.

Asunnon arviokäynti - välittäjä katsoo asiakkaiden kanssa asunnon pohjapiirustusta.

Miten kauan asunnon arviokäynti kestää?

Arviokäynnin kesto riippuu paljon kohteen luonteesta ja koosta, mutta nyrkkisääntönä voi sanoa, että arviokäynti vie aikaa reilun tunnin verran. Mitä isompi asunto on arvioitavana, sitä enemmän kannattaa varata aikaa arviokäyntiin. Kun kiinteistönvälittäjä on tutustunut asuntoon ja sen asiakirjoihin, hän laatii asunnolle myyntistrategian, joka räätälöidään aina yksilöidysti kunkin asunnon erityispiirteet ja myyjän toiveet huomioon ottaen. Myyntistrategia pitää sisällään yksilöidyn markkinointisuunnitelman, mahdolliset parannus- ja stailausehdotukset sekä myyntiprosessin aikataulutuksen. Samalla välittäjä tekee myyjälle arvion asunnon myyntihinnasta sekä tarjouksen välityspalkkiosta.

Arviokäynnillä välittäjän kanssa käydyt keskustelut ovat aina täysin luottamuksellisia. Kaikki Premier LKV:n kiinteistönvälittäjät ovat alan asiantuntijoita ja noudattavat Hyvää Välitystapaa, jonka mukaan välittäjän tulee kunnioittaa asiakasta ja tämän kotia. Asuntokaupan ammattilaisina osaamme luovien visuaalisten ratkaisujen avulla tuoda esiin asunnon myyntivaltit sekä tehokkaan markkinoinnin ja hyvän neuvottelutaidon avulla maksimoida myyntihinnan. Premier LKV:n tekemät arviokäynnit ovat aina ilmaisia eivätkä sido asiakasta tekemään kanssamme toimeksiantosopimusta. Lue lisää arviokäynnistä täältä. Kutsu välittäjämme arviokäynnille, niin jutellaan lisää!

Hyvä muistaa asunnon arviokäynnistä:

1. Arviokäyntiin ei tarvitse valmistautua.
2. Arviokäynti ei sido sinua mihinkään.
3. Arviokäynnillä saat hyödyllistä tietoa asunnon hintatasosta.
4. Arviokäyntiin tulisi varata noin tunti aikaa.

Lue myös artikkelimme: