fbpx
Ostotoimeksianto - haussa unelmakoti.

Lehdissä on kirjoitettu viime aikoina paljon siitä, miten ostotoimeksiannot tekevät tuloaan asuntomarkkinoille. Olet ehkä kiinnittänyt huomiota postiluukusta tipahtaneeseen lappuun tai sanomalehden ilmoitukseen, jossa kiinteistönvälittäjä etsii asiakkaalleen uutta kotia. Kyseessä on ostotoimeksianto, mutta mitä se käytännössä oikein tarkoittaa?

Mikä on ostotoimeksianto?

Pääkaupunkiseudulla ja ympäristökuntien asuntomarkkinoilla on jo pidemmän aikaa vallinnut tilanne, jossa myytäviä asuntoja on vapailla markkinoilla historiallisen vähän. Asunnon ostajia on liikkeellä enemmän kuin myyjiä, minkä vuoksi lähes 30 vuotta unohduksissa ollut tapa ostaa asuntoja tekee uudelleen tuloaan.

Ostotoimeksiannolla tarkoitetaan kiinteistönvälitystoimistojen tarjoamaa palvelua, jossa kiinteistönvälittäjä etsii asiakkaalleen tämän toiveita ja kriteerejä vastaavan asunnon. Asiakas ikään kuin määrittelee etukäteen kriteerit unelmiensa asunnolle esimerkiksi asuinalueen, asunnon tyypin, huoneiden lukumäärän ja pinta-alan mukaan. Asiakas asettaa asunnolle myös tietyn hintahaarukan sen mukaan, mitä hän on valmis asunnosta maksamaan. Kartoitettuaan asiakkaan toiveet kiinteistönvälittäjä ryhtyy etsimään asiakkaan kriteerit täyttävää asuntoa ja ottaa suoraan yhteyttä potentiaalisten asuntojen omistajiin.

Välittäjä hoitaa ostotoimeksiannon taustatyöt

Kun sopiva asunto on löytynyt, kiinteistönvälittäjä tutustuu huolellisesti asunnon taustoihin ja taloyhtiön dokumentteihin. Välittäjä tuntee eri alueiden markkinatilanteet ja hintatason ja osaa kertoa asiakkaalleen, mitä sen tyyppisestä asunnosta kannattaa maksaa. Mikäli toimeksiantaja hyväksyy asunnon ja välittäjä toteaa taustojen olevan kunnossa, aloittaa välittäjä myyjän kanssa myyntineuvottelut. Jos neuvottelut johtavat kauppoihin, välittäjä hoitaa kaikki asuntokauppaan liittyvät paperityöt, kuten myyntitoimeksiannoissakin.

Asunnon arviokäynti - välittäjä katsoo asiakkaiden kanssa asunnon pohjapiirustusta.

Ostotoimeksiannossa välittäjä etsii kohteita, jotka eivät ole myynnissä

Ostotoimeksiannoissa kiinteistönvälittäjä kohdistaa myytävien kohteiden lisäksi asunnon etsinnän myös kohteisiin, jotka ovat ns. hiljaisessa myynnissä tai joiden omistaja ei ole vielä harkinnutkaan asunnon myyntiä. Tosiasia on, että kaikki myynnissä olevat asunnot eivät löydy netistä. Jos tietyltä alueelta on myynnissä esimerkiksi kymmenen kohdetta, samalta alueelta löytyy todennäköisesti 5-10 kohdetta, jotka voitaisiin saada myyntiin ottamalla suoraan yhteyttä asunnon omistajiin. Etsinnässä välittäjä hyödyntää sekä omien että kollegojensa kontaktiverkostoja sekä myös hakumarkkinointia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, internetissä ja paikallislehdissä. Välittäjän taustalla toimiva markkinointitiimi pystyy kohdentamaan hakuilmoituksen esimerkiksi asunnonomistajille juuri sillä tietyllä asuinalueella, mistä ostaja on etsimässä asuntoa.

Ostotoimeksianto - välittäjä etsii sopivaa asuntoa

Kuka maksaa ostotoimeksiannon välityspalkkion?

Ostotoimeksiannon ollessa kyseessä, myyjän sijaan ostaja maksaa välityspalkkion, mikäli kaupat syntyvät. Ostotoimeksianto ei yleensä kuitenkaan tule kalliimmaksi kuin asunnon löytäminen vapailta markkinoilta, koska ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä usein saa neuvoteltua myyntihinnan alhaisemmaksi kuin ostaja itse. Ostotoimeksiannossa ostaja myös määrittelee etukäteen hinnan, jonka on valmis asunnosta maksamaan ja tähän hintaan sisällytetään myös välityspalkkio.
Oletko etsimässä unelmiesi asuntoa? Kerro meille millainen se on, niin me autamme sinua löytämään sen. Ota meihin yhteyttä, niin aloitetaan yhdessä matka.

Ostotoimeksianto pähkinänkuoressa:

1. Ostaja määrittelee asunnon kriteerit ja hinnan.
2. Välittäjä etsii sopivan asunnon.
3. Välittäjä selvittää asunnon taustat ja dokumentit.
4. Välittäjä hoitaa hintaneuvottelut myyjän kanssa.
5. Välittäjä huolehtii kauppaan liittyvistä paperitöistä.
6. Ostaja maksaa ennalta sovitun välityspalkkion.

Lue myös artikkelimme:

Lisää aiheesta: