Omakotitalon osto siintää haaveissa monella asunnonvaihtajalla. Mutta mitä omakotitalon ostossa tulisi ottaa huomioon? Ennen talokauppoihin ryhtymistä olisi syytä selvittää ainakin seuraavat kuusi perusasiaa.
1. Omakotitalon ostossa sijainti on keskeistä
Omakotitalon ostossa on tärkeää miettiä ovatko talon ympäristö ja asuinalue viihtyisät. Myös kulkuyhteydet työpaikalle ja lasten kouluihin tai päivähoitoon on syytä selvittää. Kuinka paljon työmatkaan kuluu aikaa? Jos käytät joukkoliikennettä, ota selvää missä sijaitsevat lähimmät pysäkit ja millaiset ovat aikataulut. Myös palvelujen läheisyyteen ja tarjontaan sekä ulkoilumahdollisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Ennen kuin ryhdyt katsastamaan omakotitalotarjontaa, mieti tarkkaan mitkä ovat sijainnin kannalta sinulle tärkeitä asioita, ja mistä olet valmis tinkimään.
2. Omakotitalon ostossa talon koko ja pohjaratkaisu ovat tärkeitä
Mieti minkä kokoinen talo sopii parhaiten sinun tarpeisiisi. Millainen on perhekoko? Tuleeko perheen koko tulevaisuudessa vielä kasvamaan vai kenties pienenemään esimerkiksi lasten poismuuton yhteydessä? Montako makuuhuonetta tarvitaan? Halutaanko että kaikki huoneet sijaitsevat yhdessä vai useammassa kerroksessa? Millainen pohjaratkaisu on oman perheen kannalta kaikkein toimivin? Remontoimalla voi toki taloa muokata mieleisekseen, mutta remontti kasvattaa nopeasti talon hintaa.
3. Oma vai vuokratontti?
Selvitä myös kuuluuko tontti kiinteistöön vai sijaitseeko se esimerkiksi kunnan tai kaupungin vuokratontilla. Vuokratontti lisää asumiskustannuksia ja vuokra-ajan päätyttyä vuokra voi jopa nousta entisestään. Kannattaa selvittää etukäteen vuokraoikeustodistuksesta tontin vuokra-ajan pituus ja lunastusmahdollisuus.
Selvitä myös kuuluuko tontti kiinteistöön vai sijaitseeko se esimerkiksi kunnan tai kaupungin vuokratontilla. Vuokratontti lisää asumiskustannuksia ja vuokra-ajan päätyttyä vuokra voi jopa nousta entisestään. Kannattaa selvittää etukäteen vuokraoikeustodistuksesta tontin vuokra-ajan pituus ja lunastusmahdollisuus.
4. Ennen omakotitalon ostoa selvitä talon kunto
Ennen kauppoja ostettavassa kiinteistössä kannattaa aina tehdä kuntotarkastus ja perehtyä huolella sen sisältöön. Kuntotarkastuksen teettää yleensä asunnon myyjä ja ellei sitä ole tehty, voi tarkastuksen asettaa asuntokaupan syntymisen ehdoksi. Mikäli kuntotarkastuksessa ilmenee jotain korjaustarpeita, selvitä kuka vastaa korjauksista ja millä aikataululla. Joskus kuntotarkastus voi olla myös asuntolainan saamisen ehtona. Pankki saattaa määritellä lainan myöntämisen ehdoksi, ettei kuntotarkastuksessa ilmene mitään poikkeavaa tai muuten lainalupaus raukeaa. Tarkista myös talon rakennusvuosi. Talot ovat aina oman aikakautensa tuotoksia ja niissä saattaa esiintyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä virheitä. Rakennuksia koskevat määräykset ja säännöt ovat ajan myötä muuttuneet ja tiukentuneet. Vaikka talo olisi viime vuosituhannen lopulla rakennettu kaikkien rakennusmääräysten mukaisesti, rakennustapa ei välttämättä vastaa enää tämän päivän säädöksiä. Mikäli myynti-ilmoituksessa on rakennuksen kunnoksi merkitty hyvä, talo on ikäänsä nähden hyvässä kunnossa. Välttävän kuntoiseksi merkityssä talossa puolestaan on enemmän tai vähemmän huolto- ja korjaustarpeita, joihin tulisi varautua.
5. Laske asumiskustannukset ennen omakotitalon ostoa
Omakotitalon omistaja vastaa itse kaikista asumiseen liittyvistä kustannuksista. Ennen omakotitalon ostoa on hyvä laskea karkea arvio siitä, kuinka suuret ovat talon asumiskustannukset. Joka kuukausi toistuvia kuluja ovat esimerkiksi lämmityskulut ja sähkö-, vesi- ja jätemaksut sekä joissakin tapauksissa myös tienhoitomaksut. Tarkista mikä lämmitysmuoto talossa on ja vertaile eri lämmitysmuotojen kustannuksia. Se, onko talossa käytössä öljy- vai sähkölämmitys vai kenties maalämpö tai ilmalämpöpumppu, vaikuttaa paljon asumiskustannuksiin. Kiinteistön omistaja joutuu lisäksi vuosittain maksamaan kiinteistön sijaintikunnalle kiinteistöveroa, joka perustuu maan ja rakennusten arvoon.
6. Omakotitalon ostossa tarvittavat kiinteistön asiakirjat
Ennen kaupantekoa on syytä tutustua huolella kiinteistön asiakirjoihin, joiden hankinnasta vastaa yleensä asunnon myyjä tai kiinteistönvälittäjä. Kun kyseessä on omakotitalon osto, tärkeitä asiakirjoja ovat lainhuuto- ja rasitustodistus, kiinteistörekisteriote, rakennuslupa-asiakirjat ja kaavaote sekä energiatodistus. Kun nämä kuusii perusasiaa on selvillä, olet jo edennyt aika pitkälle matkallasi kohti unelmiesi taloa. Talokaupoissa myyjällä on velvollisuus antaa tietoa itse rakennuksesta, tontista sekä asuinalueesta. Myyjä on myös vastuussa talon piilevistä virheistä viisi vuotta omistusoikeuden päättymisestä- Myös kiinteistönvälittäjällä on selonotto- ja tiedonantovelvollisuus, mikä tarkoittaa sitä, että välittäjä on velvollinen selvittämään kaikki taloon liittyvät tekijät ja mahdolliset korjaustarpeet sekä saattamaan ne ostajan tietoon.
Kiinteistönvälittäjä voi auttaa monissa kysymyksissä ja ongelmatilanteissa sekä säästää ostajan monelta päänsäryltä. Mikäli haaveissasi siintää omakotitalon osto, ota yhteys välittäjiimme ja kerro heille millaista kotia olet etsimässä.
Omakotitalon osto – huomioi ainakin nämä:
1. Omakotitalon sijainti
2. Talon koko ja pohjaratkaisu
3. Oma vai vuokratontti
4. Talon kunto
5. Asumiskustannukset
6. Kiinteistön asiakirjat