fbpx
Asumisen trendit 2022 - olohuone

Mitkä ovat asumisen trendit vuonna 2022? Koronalla on ollut suurempi vaikutus meidän suomalaisten elämään ja asumiseen kuin alun perin uskoimmekaan. Vaikka koronatilanne nyt alkaa hellittää, koronan vaikutukset ulottavat lonkeroitaan pitkälle tulevaisuuteen ja heijastuvat asumiskäyttäytymiseen ja jokapäiväiseen elämäämme enemmän kuin luulemmekaan.

Miten etätyö on vaikuttanut asumisen trendeihin?

Lisääntyneet etätyöt ja paremmat tietoliikenneyhteydet ovat saaneet ihmiset suuntaamaan katseensa kohti kehyskuntia ja maaseutua. Vaikka kaupungistuminen trendinä jatkuu edelleen, etätyöskentely on luonut tarvetta ylimääräiselle työhuoneelle. Kun työskentely ei ole enää paikkasidoinnaista, ihmiset muuttavat yhä enenevässä määrin lisätilan perässä kehyskuntiin tai jopa maaseudulle. Kun ennen kysyttiin paljon kaksioita, suuntautuu kysyntä asuntokaupassa nyt lisätilan etsintään etätyöskentelyä varten.

Yhteisöllisyys asumisen trendinä tekee tuloaan

Väestön ikääntyminen, alhaiset syntyvyysluvut sekä yhden hengen talouksien lisääntyminen tuo mukanaan yhteisöllisyyden tarvetta kaupunkiasumiseen. Kaupunkikorttelit, jotka tarjoavat palveluja, harrastusmahdollisuuksia sekä yhteisiä kohtaamispaikkoja yleistyvät. Tulevaisuuden korttelipalveluihin saattavat kuulua esimerkiksi yhteiset kuntosalit, pesulat ja yhteiskäyttöiset autot. Palveluhankintojen yhdistäminen ja keskittäminen lisääntyy myös taloyhtiöissä. Joissakin taloyhtiöissä on jo alettu tarjoamaan asukkaille keskitetysti kauppa-, siivous-, ruokailu- ja liikuntapalveluja. Taloyhtiön ja korttelin asukkaat otetaan mukaan palvelujen tuottamiseen ja suunnitteluun.

Asumisen trendit - yhteisöllisyys

Kodit vapaa-ajan keskuksina

Huoli ilmastonmuutoksesta on tuonut asumiseen mukanaan ekoajattelun ja kestävän kehityksen. Energian säästö, kierrätys ja ympäristöstä huolehtiminen korostuvat ihmisten asumisratkaisuissa. Kestävä kehitys heijastuu kotien sisustuksessa mm. kierrätysmateriaalien ja vintage-huonekalujen suosimisena sekä yhä kestävämpien käyttöesineiden hankkimisena. Sen sijaan että ostettaisiin halpaa ja huonoa laatua, ostetaan nyt kestävää ja käytettyä, joka kunnostetaan. Ylimääräisestä tavarasta pyritään hankkiutumaan eroon ja kodin sisustuksessa korostuvat yksinkertaisuus ja minimalistisuus.

Uuden teknologian vaikutukset asumisen trendeihin

Älykodit tekevät tuloaan ja uusia teknologioita otetaan käyttöön helpottamaan ihmisten arkea. Robottien käyttö sekä yksityiskodeissa että kiinteistönhuollossa lisääntyvät. Monessa kodissa imuroinnin tai ruohonleikkuun hoitavat jo nyt robotit. Kotien elektroniikkaa, lämmitystä ja lukitusta voidaan ohjata etänä ja ääniassistentit auttavat arjen askareissa ja jopa ruokaostoksissa.

Asumisen trendit 2022 - uudet teknologiat

Kodit vapaa-ajan keskuksina

Pandemian myötä kodit ja lähikorttelit ovat alkanet toimia koko elämän ydinkeskuksina, jonne keskitetään työ, vapaa-aika, viihde ja ystävien tapaaminen. Asunnoilta vaaditaan yhä enemmän muuntautumiskykyä, kun sekä työ- että vapaa-aika pyörivät nyt kodin ympärillä.Matkustamisesta ja kodin ulkopuolisista harrastuksista säästyneet rahat käytetään nyt kotiin ja asumiseen. Lomakohteen luksusta voi tuoda kotiin vaikka hankkimalla upottavan sohvan, vehreitä huonekasveja tai näyttävän taideteoksen.

Onko koronatilanne ja sen aiheuttamat muutokset saaneet sinut miettimään kodinvaihtoa? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää asuntoasioista. Teemme ilmaisen arvion nykyisestä asunnostasi ja autamme sinua löytämään uuden, muuttuneita tarpeitasi paremmin vastaavan kodin.

Asumisen trendit:

1. Muuttoliike kehyskuntiin ja maalle.
2. Yhteisöllisyys ja kaupungistuminen.
3. Vastuullinen asuminen.
4. Uudet teknologiat ja älykodit.
5. Kodit vapaa-ajan keskuksina.

Lue myös artikkelimme: