fbpx
Toimiva etätyöpiste kotiin.

Etä- ja hybridityöskentelystä on monelle tullut uusi normaali, ja siksi on tärkeää luoda kotiin työpiste, jossa työskentely sujuu jouhevasti ja ergonomisesti. Kokosimme kuusi vinkkiä, miten rakennetaan  viihtyisä ja toimiva etätyöpiste kotiin.

1. Millainen on hyvä työtuoli?

Kun rakennetaan toimiva etätyöpiste kotiin, tärkeintä on kiinnittää huomiota ergonomiaan. Työtuolin hankinnassa ei pidä pihistellä ja valita heti sitä edullisinta vaihtoehtoa, vaan kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja miettiä, millainen tuoli olisi itselle sopivin. Hyvässä työtuolissa tulisi olla säädettävä lannerangan tuki, jonka voi asettaa tukemaan parhaiten omaa alaselän kaarta. Selkänojan kallistuskulmaa tulee myös voida säätää ja selkänojan pitää sisältää mekanismi, jolla se saadaan lukittua säädettyyn kulmaan. Myös istuimen ja selkänojan pehmeyteen ja verhoiluun kannattaa kiinnittää huomiota. Verkkokangas on tuolin materiaalina huomattavasti viileämpi kuin esimerkiksi nahka tai villakankaalla verhoiltu tuoli.

2. Mihin työpöydän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

Kun rakennetaan toimiva etätyöpiste kotiin, käytettävissä oleva tila ohjailee paljon työpöydän valintaa. Jos tilaa on vähän, kannattaa suosia pientä tietokonepöytää tai kulmapöytää, jonka alle voi laittaa laatikostoja. Työpöytä, jonka kannessa on syvennys puolestaan tukee työpisteen ergonomiaa, kun pöydällä olevia tarvikkeita ei tarvitse kurkotella. Mikäli työpöydän ääressä vietetyt päivät venyvät pitkiksi, on sähkötyöpöytä varteenotettava vaihtoehto. Sähkötyöpöydän avulla voi työskentelyasentoa vaihtaa joustavasti työpäivän aikana ja työskennellä välillä myös seisten. Säädettävä työpöytä on myös suositeltava silloin, kun työpistettä käyttää useampi henkilö.

3. Valaistus tärkeä kun rakennetaan toimiva etätyöpiste kotiin

Koska valaistus vaikuttaa vireystilaan ja työskentelytehoon, työpisteen valaistuksen tulee olla riittävä, kun rakennetaan toimiva etätyöpiste kotiin. Valaistuksen tulee olla häikäisemätön ja tasainen. Työskentelijän iästä ja näkökyvystä riippuu, kuinka voimakas valaistus työpisteelle tarvitaan. Valo ei saa osua suoraan työskentelijän näkökenttään eikä se saa aiheuttaa heijastuksia kuvaruutuun tai varjoja työskentelypisteelle. Hyvä ratkaisu työpisteen valaistukseen on käyttää säädettäviä valaisimia sekä hankkia tarvittaessa työpöydälle erillinen työpöytävalaisin.

Toimiva etätyöpiste kotiin olohuoneeseen.

4. Mihin toimiva etätyöpiste kotiin kannattaa perustaa?

Toimivan etätyöpisteen rakentaminen kotiin ei vaadi omaa erillistä huonetta, vaan siihen voi hyödyntää olemassa olevia tiloja. Työpisteen tulee olla viihtyisä ja sopusoinnussa kodin muun sisustuksen kanssa. Työpöytiä ja -tuoleja on saatavilla monissa eri väreissä ja niiden valinnassa kannattaa noudatella kodin muuta värimaailmaa. Toimivan etätyöpisteen kotiin voi perustaa vaikkapa pieneen nurkkaukseen tai tyhjälle seinälle ja sen voi eristää muusta tilasta huonekalujen tai sermien avulla. Mikäli mahdollista, kannattaa työpisteen valinnassa hyödyntää huoneeseen tuleva luonnonvalo ja rakentaa työpiste ikkunan ääreen tai läheisyyteen. Työpisteen viihtyisyyttä voi lisätä viherkasveilla, julisteilla, tauluilla tai muilla sisustuselementeillä. Mikäli työpisteessä ei ole erillistä laatikostoa, kynät ja muut toimistotarvikkeet voi piilottaa kauniisiin säilytysrasioihin, jotka toimivat samalla somisteina.

5. Mitkä ovat taukojumpan hyödyt?

Vaikka etätyöpiste kotiin olisi rakennettu kuinka ergonomiseksi ja toimivaksi tahansa, koskaan ei voi olla liikaa korostamatta taukojumpan merkitystä. Taukojumpasta on monenlaista hyötyä istumatyötä tekevälle. Taukojumppa lisää vireystilaa, parantaa verenkiertoa, vahvistaa lihaksia ja ehkäisee niska- ja hartiaseudun jumeja. Jo parin minuutin mittaisella taukojumpalla pystyy ehkäisemään istumatyön haittoja. Netistä löytyy runsaasti vinkkejä ja ilmaisia videoita taukojumppailuun.

Toimiva etätyöpiste kotiin tyhjälle seinälle.

6. Mitä etätyön kuluja voi vähentää verotuksessa?

Tiesitkö, että osa etätyön tekemiseen liittyvistä kustannuksista on verotuksessa vähennyskelpoisia. Sellaisia ovat esimerkiksi työhuoneesta, työvälineistä tai verkkoyhteydestä aiheutuneet kulut. Olet oikeutettu verovähennyksiin, jos olet sopinut työnantajasi kanssa, että työskentelet ainakin osan työajastasi kotona tai muussa hankkimassa työskentelytilassa. Siten toimivan etätyöpisteen rakentaminen kotiin ei välttämättä tule kovin kalliiksi. Lisätietoja saat verottajan sivuilta.

Korona-aikana kiinteistönvälittäjät ovat nähneet työssään lukemattomia erilaisia etätyöratkaisuja. Jos uuden kodin hankinta on ajankohtainen, voit kysyä välittäjältä vinkkejä myös siihen, mihin etätyöpiste kannattaisi rakentaa. Ota yhteyttä välittäjiimme, jos suunnittelet asunnon vaihtoa.

Tärkeää etätyöpisteen rakentamisessa:

  1. Hyvä työtuoli 2. Toimiva työpöytä 3. Riittävä valaistus 4. Sopiva paikka 5. Muista taukojumppa 6. Etätyökulujen verovähennykset